Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Olemme koonneet tähän muutamia ohjeita yleisimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Omaa taloyhtiötäsi koskevaa tarkempaa tietoa löydät asukassivuilta, jonka kautta voit olla myös yhteydessä meihin. Jos ongelmaasi ei löydy vastausta alla olevista, niin otathan yhteyttä asiakaspalveluumme, autamme sinua löytämään ratkaisun.

Ensisijaisesti kaikissa korjauskohteista ilmoitetaan kiinteistöhuollolle. He osaavat myös kertoa, jollei kyseinen vika kuulu taloyhtiön korjausvastuulle vaan huoneiston omistajalle.

Taloyhtiösi kiinteistöhuollon yhteystiedot löytyvät taloyhtiösi rappukäytävän ilmoitustaululta tai ulko-ovesta sekä asukassivuilta. 1.3.2021 alkaen voit tehdä huoltopyynnön suoraan asukassivuilta.

Muuttoilmoitus tulee tehdä sekä isännöintitoimistoon että kiinteistöhuoltoon. Kiinteistöhuolto tarvitsee ajantasaiset tiedot asukkaista, jotta he voivat auttaa, jos joskus unohdat avaimesi sisälle. Muuttoilmoituksen voit tehdä Lomakkeet -välilehdellä tai Turvapostilla. Muistathan tehdä muuttoilmoituksen myös Väestötietorekisteriin.

Kun olet muuttamassa pois taloyhtiöstä, muista tehdä lähtöilmoitus joko sähköpostilla tai muuttoilmoituslomakkeella. Näin tiedämme poistaa tietosi taloyhtiön rekistereistä.

Tilaus lisäavaimesta tulee tehdä isännöintitoimistoon ja sen voi tehdä vain osakkeenomistaja. Myös vuokralainen voi tehdä avaintilauksen, jos osakkeenomistaja on antanut hänelle valtakirjan asian hoitamista varten.

Kyllä. Me emme saa automaattisesti tietoa uusista tai poismuuttaneista perheenjäsenistä tai asuinkumppaneista.

Ennen remontin aloittamista sinun on tehtävä taloyhtiöllesi muutostyöilmoitus, jonka voit tehdä asukassivuilla tai erillisellä lomakkeella, joka löytyy Lomakkeet-välilehdeltä. Vasta kun muutostyöilmoituksesi on hyväksytty, voit aloittaa remontin. Asukassivuilta löytyy myös tarkempi ohjeistus remontissa huomioitavista asioista.

Voit tehdä asiakirjatilauksen 4D Optimin dokumenttikaupasta. Isännöitsijätodistuksen voi tilata vain osakas, osakkaan valtuuttama henkilö tai toimeksiannon saanut kiinteistövälittäjä.

Osakeluettelomerkintää varten tarvitsemme kopiot kauppakirjasta ja osakekirjasta, johon on tehty siirtomerkintä myyjältä ostajalle, sekä todistus verohallinnolle suoritetusta varainsiirtoverosta tai kiinteistövälittäjän kuittaus sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Jos ostettu asunto on myyjän ja hänen puolisonsa yhteisenä kotina, vaikka myyjä olisikin omistanut sen yksin, tulee puolisolta olla kirjallinen suostumus asunnon myyntiin. Myös tämä asiakirja on toimitettava meille tai tarvittaessa virkatodistus, josta käy ilmi onko myyjä avioliitossa vai naimaton. Lisää näihin asiakirjoihin liittyvää tietoa saat asiantuntevalta kiinteistövälittäjältä, ja yleensä hän toimittaa tarvittavat asiakirjat meille kaupanteon jälkeen.

Lähtökohtaisesti meille tulee toimittaa aina jäljennös osakekirjasta asianmukaisine siirtomerkintöineen, kun osakkeen omistajuudessa on tapahtunut muutoksia. Tällä todennetaan, että saanto on todella tapahtunut tai voidaan todentaa sen olevan kuolinpesän hallussa.

Avioeron yhteydessä tehdyssä osituksessa meille tulee toimittaa osakekirjan jäljennös siirtomerkintöineen, lainvoimainen osituskirja sekä todistus verohallinnolle suoritetusta varainsiirtoverosta tai mikäli osituksessa on käytetty pesän ulkopuolisia varoja, niin kiinteistövälittäjän kuittaus sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Osakkeenomistajan kuoltua, huoneiston omistajuus ei vaihdu vaan siirtyy jakamattoman kuolinpesän hallintaan. Jotta tästä voidaan tehdä merkintä osakeluetteloon, tulee meille toimittaa osakekirjajäljennöksen lisäksi perukirja ja sukuselvitykset, jos perukirja ei ole maistraatin erikseen vahvistama.

Kun kuolinpesä jaetaan eli tehdään perinnönjako, tarvitaan jälleen osakekirjan kopio siirtomerkintöineen sekä perukirja ja sukuselvitykset (jos perukirja ei ole maistraatin erikseen vahvistama), perinnönjakokirja ja todistus suoritetusta varainsiirtoverosta. Jos asunto-osakkeen saamiseen on käytetty pesän ulkopuolisia varoja, niin todistukseksi käy myös kiinteistövälittäjän kuittaus sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Jos kyseessä on testamenttisaanto, niin osakekirjakopion lisäksi tarvitaan testamentti kokonaisuudessaan sisältäen tiedon lainvoimaisuudesta ja moittimattomuustodistukset, perukirja ja sukuselvitykset (jos perukirja ei ole maistraatin erikseen vahvistama) sekä selvitys pesän ulkopuolisilla varoila lunastetun osuuden varainsiirtoveron maksamisesta.

Lahjaksi saadun osakehuoneiston merkitsemiseksi osakeluetteloon täytyy osakekirjan kopion lisäksi toimittaa lahjakirja, ja tarvittaessa virkatodistus, josta käy ilmi lahjoittajan siviilisääty tai puolison suostumus yhteisenä kotina käytettävän huoneiston lahjoittamisesta.

Kun olet saanut taloyhtiösi kokouskutsun, ja ilmoittanut isännöitsijälle kutsussa mainittuun määräaikaan mennessä osallistuvasi kokoukseen etäyhteydellä, saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kutsun taloyhtiösi Microsoft Teams -kokoukseen. Kutsun mukana saat linkin ”Liity kokoukseen napsauttamalla tätä.”

Voit osallistua kokoukseen joko tietokoneella tai mobiilisovelluksella. Jos sinulla ei vielä ole käytössäsi Microsoft Teams -sovellusta voit saada sen käyttöösi maksutta tästä linkistä. Rekisteröitymiseen tarvitset sähköpostiosoitteen. Rekisteröitymisen toisessa vaiheessa sinulta kysytään, että mihin tarkoitukseen haluat Teams -sovellusta käyttää. Vastaa tähän työ, ja ohjelman pyytäessä yrityksen nimeä kirjoita siihen taloyhtiösi nimi. Voit valita haluatko käyttää Teamsia nettiselaimella eli verkkosovelluksella vai haluatko ladata Teamsin työpöytäsovelluksen, jolloin se tallentuu koneellesi. Kokoukseen osallistumisen kannalta ei ole merkitystä, kumpaa käytät. Löydät vielä tarkemmat ohjeet rekisteröitymiseen tästä.

Mobiilisovelluksen löydät Android -laitteilla Google Play -kaupasta ja Applen App Storesta. Sähköpostin linkkiä painaessasi se ohjaa sinut automaattisesti sovellusta lataamaan. Sinun ei tarvitse erikseen kirjautua sovellukseen vaan saamasi linkki mahdollistaa Teams -kokoukseen osallistumisen ilman kirjautumista.

Mikäli olet kiinnostunut perehtymään enemmänkin siihen, kuinka Teamsia käytetään, ja kuinka sitä voidaan hyödyntää taloyhtiön kokouksissa, niin mm. Kiinteistöliitto Uusimaa on laatinut kaikille kiinnostuneille kattavat ohjeet ja ohjevideot Microsoft Teamsin käyttöön. Lisäksi Microsoftin omilta sivuilta löytyy lyhyempiä ohjevideoita Teamsin käytöstä ja ominaisuuksista.